Kayıtlar

Ekim, 2018 tarihine ait yayınlar gösteriliyor

GÖKTÜRK-2 uydu görüntülerinden üretilen ortogörüntüler kamu kurum ve kuruluşları ile üniversitelerin hizmetine sunuldu

Kasım 2017 – Eylül 2018 dönemine ait GÖKTÜRK-2 uydu görüntülerinden üretilen ortogörüntüler; kamu kurum ve kuruluşları ile üniversitelerin hizmetine sunulmuştur. Üretilen Ortogörüntülerin  Özellikleri Konumsal Doğruluğu       :  ±10 m Tek Görüntünün Boyutu  : ~  1 GB    Temas Noktası  :  De.Me. Çağlar DEMİRCİ Telefon              :  + 90 312 595 24 67 BURADAN ulaşabilirsiniz.

ArcGIS Earth

Resim
ArcGIS Earth, haritaları kolayca ve hızlı bir şekilde görüntülemesini sağlamaya yarayan Google Earth benzeri bir programdır.   Veri ekleme, çizim, ölçüm ve resim kaydetme araçları bulunmaktadır. ArcGIS Earth’le: ·         KML ve shp dosyalarını (shape file) 3D olarak görüntüleyebilirsin. ·         Yer işaretleri koyup basit geometrik şekiller oluşturabilirsin. ·         Görünümü bir resim olarak kaydedip, e-posta ile başkalarıyla paylaşabilirsin. ArcGIS Earth'ü buradan ücretsiz şekilde indirebilirsiniz.

Ücretsiz 21 Günlük ArcGIS Deneme Sürümü

Resim
Bir coğrafi bilgi sistemi yazılımı olan ArcGIS'in eskiden 60 gün olan deneme sürümü şu anda 21 günlük olmuş durumdadır. Harita mühendisliği , coğrafya bölümü ve coğrafi bilgi sistemleri programlarında derslerde sıklıkla kullanılan bu yazılımın deneme sürümü versiyonunu buradan elde edebilirsiniz.

Pafta Bulucu Uygulaması

Resim
Pafta bulucu uygulamasını lisans eğitimim sırasında sıklıkla kullanmıştım. Gerek çakışmaların kontrolünde gerekse çalışma alanının kontrolünde işe yarar bir uygulamadır.  Kullanabilmek için google hesabı ile oturum açılmalıdır.  Özellikleri Pafta adına göre arama Koordinata göre arama Sonuçları harita üzerinde görebilme Birden fazla arama sonucunu aynı anda görebilme Aramaları proje olarak kaydedebilme Üyelik gerektirmez ve her zaman ücretsiz! Pafta Bulucu uygulamasına buradan ulaşabilirsiniz.

Harita Genel Müdürlüğü Web Tabanlı Jeodezik Hesaplayıcısı

Resim
Yeni adıyla Harita Genel Müdürlüğü eski adıyla Harita Genel Komutanlığı'nın sitesinde yer alan temel jeodezik hesaplayıcıdan bahsetmek isterim. Bu bölümde bulunan hesaplamalar; Koordinat Dönüşümleri(Kartezyenden Coğrafi Koordinata Dönüşüm, Coğrafiden Kartezyene Dönüşüm, Coğrafiden UTM Koordinata Dönüşüm, UTM den Coğrafi Koordinata Dönüşüm) Datum Dönüşümü ( WGS84 ten ED50 ye Dönüşüm , ED50 den WGS84 e Dönüşüm) Temel Ödev Hesapları (1. Temel Ödev Hesabı, 2. Temel Ödev Hesabı) Jülyen Günü Hesabı( Takvim Gününden Jülyen Gününe Dönüşüm, Jülyen Gününden Takvim Gününe Dönüşüm) şeklinde yer almaktadır. Harita Genel Müdürlüğü web tabanlı jeodezik hesaplayıcıya   BURADAN  ulaşabilirsiniz.

Piri Reis Dünya Haritası

Resim
Piri Reis (1465  – 1554) , haritacı, kartograf, denizci ve kaptandır. Türk haritacılığının temelleri bilimsel anlamda Piri Reis tarafından atılmıştır. 1465-1554 yılları arasında yaşayan Piri Reis’in büyük bir deniz tutkusu vardır. Bu tutku Akdeniz’de nam salmış ünlü korsan Kemal Reis’ten ileri gelir. Küçük yaşlardan itibaren amcası ile birlikte seferlere çıkan Piri Muhyiddin bu esnada kendini denizcilik ve haritacılık alanında yetiştirir. Daha sonraki yıllarda görüleceği gibi bu alanda eser ve haritalar ortaya koyar. Bunlar  Kitab-ı Bahriye, 1513 ve 1528 tarihli dünya haritasıdır.  Piri Reis eserleriyle Osmanlı haritacılığına kartoğrafyacılığına yeni bir soluk getirmiştir. Günümüzde bilim çevreleri tarafından anlamlandırılamayan pek çok nesne bulunmaktadır. Şüphesiz ki bunlardan biride Piri Reis’in çizdiği dünya haritasıdır. Piri Reis’in 1513 Dünya Haritası Amcasını kaybettikten sonra Gelibolu’ya yerleşen Piri Reis haritayı burada çizmiştir. 1517 yılında Yavuz...

Araç Takip Sistemi: Gps Topu

Resim
Polis ile suçlu arasındaki takiplerin çoğunda hem emniyet güçlerine hem de çevredeki masum insanlara çok büyük zararlar verebileceği apaçık ortadır. Bu sorunun en aza indirgenmesi için bazı çalışmalar yürütülmektedir. Daha güvenli, ekonomik ve teknoloji odaklı çözümler üretilmeye çalışılmaktadır. Bunlardan biri ise StarChase firması tarafından geliştirilen  Gps Topu  sistemidir. Bu sistem bir araç takip teknolojisidir. Sistemin başlıca ekipmanları; gps topu, fırlatıcı, kontrol paneli ve takibin yapılacağı web tabanlı harita programıdır. Bu ekipmanlar şu şekilde özetlenebilir; Gps Topu Gps topunun ön kısmında yapıştırıcı bulunmaktadır. Bu sayede takip edilen aracın istenilen yerine top yapıştırılabiliyor. Fırlatıcı Polis aracının panjur ızgarasındaki fırlatıcı, basınçlı ve lazerlidir. Lazer, gps topunun fırlatılacağı hedefe nişanlamak için tasarlanmıştır. Kontrol Paneli Kontrol paneli takip sırasında topun hedefe fırlatılmasını yönetir. Bu...